Domino

20 çevrimiçi
Karo ve takım ustası ol!
20 çevrimiçi
Oyna

Domino nasıl oynanır - oyun kuralları

Domino 1120'li yıllarda Çin'den çıkan bir oyundur. Domino, Avrupa'ya 18. yüzyılda gelmiş ve Venedik mahkemelerinde oldukça popüler olmuştur. Popülitesi şimdilerde tüm dünyaya yayılmıştır (Bunu hiç duymamış birini bulmak neredeyse imkansızdır).

Dominoes farklı çeşitleri vardır – mevcut farklı oyun çeşitleri için çeşitli karo setleri ve kurallar bulunur. En popüler karo setleri (oyunun en yüksek sıralama karosundan da adını aldığı): 'Çift Altı' (28 karo), 'Çift Dokuz' (55 karo) ve 'Çift On İki'dir (91 karo). Geleneksel Çin dominosunda 32 karo vardır. Mahjong oyunu aslında dominoya dayalıdır.

Burada anlatılan temel domino oyunu 'Çift Altı' olarak adlandırılan karo seti ile oynanır. Oyun 2 oyuncu için tasarlanmıştır.

Oyunun amacı

Oyunun amacı rakibinden önce 100 puana ulaşacak şekilde karoları dizmektir ve oyunun tamamlamak için birçok raunt oynanır. Ayrıca her rauntun amacı elindeki karolardan kurtulmaktır.

Karolar

Oyunun ana bileşeni iki tarafa (yarıma) bölünen karolardır (kemiklerdir. Her iki tarafta da noktacıklar (pip de denir) vardır. Ayrıca boş yarımlar da vardır. Toplam set 28 karodan oluşur. Her karonun farklı bir değeri vardır ve birbirinin aynı iki karo vardır. Her karonun değeri üzerindeki nokta kadardır.

İki taraftaki noktalar 0 ile 6 arasındadır. 7 tane çift olarak adlandırlan karo vardır. - karonun iki yarısı da aynı değere sahiptir. Ve geriye kalan 21 karonun her yarısında farklı değerler vardır.

Karolar eşleşen sonlarını birleştirecek şekilde dizilir. Sonlar (yarımlar) aynı sayıda nokta varsa birleştirilebilir. Çiftler biraz daha farklı bir şekilde konur – 90 derece döndürülürler böylece iki tarafından da eşleştirilebilirler. Çiftler diğer karolardan daha yüksek bir değere sahiptir. En yüksek değere sahip karo 'çift altı' sonraki 'çift beş' ve böyle gider. İki tarafı da boş olan (değeri 0) iki yarısında farklı değerler olan karolardan yüksek değere sahiptir. Örneğin 5 ve 6 (değeri 11). Bunu ilk raunta başlarken hatırlamak önemlidir (daha fazla ayrıntı başlamak için kısmında). Aynı değere sahip karolar olduğunda (ör 3 ve 6 ile 4 ve 5) yüksek değere sahip yarım, ikisi arasındaki en yüksek değerdedir (bu durumda 3 ve 6).

Başlamak için

Başlangıçta her oyuncu 7 karo çeker ve diğer 14 karo ise potu oluşturur. En yüksek çiftin sahibi olan oyuncu oyuna başlar. Eğer hiç kimsede çift yoksa, çift olmayan en yüksek karoya sahip oyuncu ilk oynar ve oyunu başlatır. İlk karosunu koyduktan sonra sırası bitmiştir. İlk karo otomatik olarak yerleştirilir.

Oynanabilirlik

Spnrasonda pyıncışar larpşaro yerleştirerek kurulumu oluştururlar. Karolarını puan alacak şekilde yerleştirmeleri gerektiğini unutmamaları gerekir (Puanlama kısmında daha fazla detay var).

Eğer bir oyuncunun kurulumdakilerden biriyle karosu eşleşiyorsa, karosunu buraya ekler. Eğer bir oyuncunun eşleşen bir karosu yoksa, pottan başka bir karo çeker ve karo eşleşene ya da pot bitene kadar çekmeye devam eder. Oyuncu, eşleşen bir karo bulur bulmaz yerleştirir ve sırasını bitirir. Kurulumda eşleşen bir karosu varsa oyuncu pottan karo çekemez. Eğer pot boşsa ve oyuncunun kurulumda eşleşen karosu yoksa sırasını kaybeder.

Kurulum 2, 3 ya da 4 sonlu olabilir. Başlangıçta karolar ilk karonun iki tarafına da konur böylece kurulumun iki sonu olur. Ama kurulumda ilk çifte iki sıra daha eklendiğinde en fazla 4 son olabilir. İlk çift iki tarafındada aynı sayıda nokta olan mevcut rauntta oynanan ilk karodur. Bu, iki değil dört tarafına da diğer karoların eklenebileceği tek karodur.

Oyun şöyle bloke olabilir: eğer kurulumda hiçbir oyuncunun karosu eşleşmiyorsa ve pot boşsa. Eğer oyuncuların hiç biri karolarından kurtulamıyorsa raunt biter.

Puanlama

Puanlar her rauntun sonunda verilir.

PUANLAR RAUNT SÜRESİNCE kurulumun sonlarındaki noktalar 5'e bölünebildiğinde VERİLİR. Bu duurmda toplam, oyuncunun puanlarına eklenir. Sonlar kurulumun 'sonlarıdır' ve oyun buradan oynanabilir ya da çiftlerin 'sonları' mevcut kurulumda oynanabilir. Hangi 'sonların' ve toplamlarının oynanabileceğini görmek için oyun ekranının sol tarafında (potun üstünde) mevcut 'sonları' ve toplamlarını gösteren bir pencere vardır.

Örneğin eğer kurulum sonları '2', '2', ve '1'se '(toplamları 5), oyuncuya 5 puan verilir. Eğer kurulum sonları '6', ve çift '2 ise' (toplamları 10), oyuncuya 10 puan verilir.

PUANLAR RAUNT SONUNDA iki yolla VERİLİR.. Eğer ilk senaryoda oyunculardan birinin tüm karolarının bitmesiyle oyunun bitmesi ve ikinci senaryoda rauntun bloke olması durumunda.

Eğer raunt sonunda bir oyuncu tüm karolarından kurtulursa puanları alır. Aldığı puan, rakibinin kalan karolarındaki nokta sayısına eşittir. Puan 5'in çarpanlarına yuvarlanır.

Eğer raunt bloke olduğu için biterse, kazanan en çok puanı olan kişidir. Eğer iki oyuncununda puanları aynıysa, kazanan elinde daha az karo olandır. Eğer iki oyuncuda da aynı puan ve elinde aynı sayıda karo varsa, kazanan son karoyu oynayandır. Kazanan oyuncunun puanı rakibinin toplam puanından (5'e bölünebilen sayıyla yuvarlanır) elindeki toplam puanlar çıkartılarak hesaplanır. Yani kazanan oyuncu (oyun bloke olduğunda) negatif puan da alabilir!

Son

Bir raunt, bir oyuncu son karosunu koyduğunda, kurulumda oyuncuların eşleşen bir karosu olmadığında ya da pot boş olduğunda biter.

Oyun, oyunculardan biri 100 puana ulaştığında biter. Eğer oyunculardan biri raunt sırasında 100 puana ulaşırsa oyun anında biter ve raunt devam etmez.