cuiab

 
Katılım: 23.05.2010
Cea mai gravă ofensă adusă prostului nu e să-i spui că e prost ci să se convingă şi alţii,dar mai ales el!...că ai dreptate.
Sonraki seviye: 
Points needed: 188
Son oyun

Criza explicata intr-o forma simpla...

Dupa Plai cu boi

Pusa de Mihnea

S-a solicitat, unui prestigios analist financiar, sa explice criza într-o forma mai simpla, pentru ca oricine sa poata întelege cauzele.Descrierea a sunat astfel:
Un anumit cavaler a sosit într-un sat, unde nu mai fusese niciodata si a oferit tuturor locuitorilor 100 euro pentru orice magar de vanzare.O buna parte dintre locuitori si-au vandut animalele.
Urmatoarea zi s-a întors cu o oferta mai buna: 150 euro bucata. O alta parte dintre locuitori si-au vandut magarii.
Ziua urmatoare le-a oferit 300 euro si restul posesorilor de magari si-au vandut animalele.
Vazand ca nu mai sunt magari, a oferit 500 euro pentru orice magar va gasi saptamana viitoare, apoi pleca.
În ziua urmatoare si-a trimis ajutoarele, în acelasi sat, cu magarii pe care îi cumparase, pentru a îi vinde cu 400 euro bucata.
Cu gandul la castigul saptamanii viitoare, toti locuitorii au cumparat magarii cu 400 euro, iar cei care nu au avut bani au facut un împrumut. Astfel au cumparat toti magarii din municipiu.
Asa cum era de asteptat, ajutoarele au disparut, la fel si cavalerul. Niciodata nu au mai fost vazuti.Rezultatul: Satul s-a umplut de magari si a ramas înglodat în datorii.

Pana aici a fost ceea ce a descris analistul.Sa vedem ce s-a întamplat dupa aceea.

Cei care au cerut împrumuturi, chiar daca vindeau magarii nu puteau plati datoria.

Cei care au dat bani cu împrumut s-au plans municipalitatii, spunand ca daca nu primesc ajutor vor fi ruinati; astfel nu vor putea continua sa împrumute si toata lumea va fi ruinata.
În loc sa dea banii oamenilor din popor, pentru a-si plati datoriile, primarul le-a dat banii celor care au dat bani cu împrumut, ca sa nu fie ruinati. Pe acestia îi avea mai aproape. Dar ei, acoperind o mare parte din banii pierduti, nu au sters datoriile poporului, care continua sa ramana împovarat.
Primarul irosi bugetul municipalitatii, care astfel a intrat în datorii.
De aceea ceru bani celorlalte municipalitati. Dar acestea i-au raspuns ca nu îl pot ajuta, deoarece fiind ruinata, municipalitatea nu va putea returna banii împrumutati.
Rezultatul: Marii specialisti înselati.

Cei ce au dat bani cu împrumut, cu profitul aranjat si cu o gramada de persoane de la care continuau sa ceara bani, plus dobanzi, au luat inclusiv magarii care în nici un caz nu valorau suficient ca sa acopere toata datoria.
Multa lume a ramas ruinata si fara magar întreaga viata.
Municipalitatea, la fel, a ramas ruinata.

Rezultatul final?
Pentru a solutiona toate aceste lucruri si a salva poporul municipalitatea a redus salariile functionarilor.